Terug naar Massage mogelijkheden

Triggerpoints

Wat zijn triggerpoints?

Een spier is opgebouwd uit afzonderlijke spiervezels. In de normale ruststand is een spiervezel noch uitgerekt, noch samengetrokken. Het blijkt dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied.
Op deze punten is de spierspanning hoger en blijven de spiervezels zelfs in rust samengetrokken. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking en slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven. Dit zijn triggerpoints. Triggerpoints houden het overige deel van de spiervezel op grote spanning. Dit veroorzaakt het stijve gevoel in een spier. Van buitenaf zijn triggerpoints voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes.
Twee voorbeelden: een triggerpoint in de scheve spieren in de nek, veroorzaakt een pijn die uitstraalt tot in de vingers. En veel spanning in de monnikskapspier tussen de nek en de schouder, kan leiden tot hoofdpijn (zie plaatje). Afgeleide pijn kan vaak opgewekt worden door flinke druk op het triggerpoint te geven. De pijn kan echter ook voortdurend aanwezig zijn of ontstaan bij het maken van bepaalde bewegingen. Tenslotte kunnen spieren die door triggerpoints zijn verkort en verdikt, druk geven op een zenuw of bloedvat. Dit kan leiden tot een gevoel van verdoofdheid en tintelingen.
Effecten Pijn: bij de meeste pijnklachten spelen triggerpoints een rol. Ze zijn zelfs vaak de voornaamste oorzaak. Problemen met bewegen: zoals stijfheid, krachtverlies en beperkte beweeglijkheid. Behandeling: de therapie is erop gericht de triggerpoints te deactiveren (uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen en de klacht kan verminderen. Het is moeilijk aan te geven hoe lang een behandeling duurt, omdat het ene triggerpoint meer tijd vergt dan het andere.
Wat u zelf aan uw klachten kunt doen: bij het behandelen van triggerpoints bent u actief betrokken. De therapie is het meest effectief als de triggerpoints kort worden behandeld. De methode is zelf eenvoudig, thuis of op kantoor toe te passen en kost hooguit enkele minuten per keer. Zo neemt u uw gezondheid mede in eigen hand komt u van klacht naar kracht Dus heeft u last van kuitkramp, tintelingen in de handen, een tennis-elleboog of golfers-elleboog of RSI voelen bepaalde spieren stijf aan en is het pijnlijk als u erop drukt maakt u voor beroep of sport vaak dezelfde beweging die steeds meer pijn gaat doen of heeft u al jaren last van dezelfde pijnklachten Grote kans dat u last kan hebben van triggerpoints!!

Triggerpoint is gratis in combinatie met de massage.